Nybörjarguide Z-Wave
Här lägger vi information om Z-Wave-enheter och hur de fungerar...
Innehåll
Inledning
Du kanske är lite sugen på att prova på hemautomation, kanske mer specifikt Z-Wave, men vet inte var du ska börja? Varför behöver man en kontroller? Vad är en insatsbrytare? Svaren på grundläggande frågor om Z-Wave hittar du här!
Kontroller
Kontrollern är hjärnan i Z-Wave-nätverket. I den lägger man till alla de enheter man vill använda i hemmet, och ofta kan man skapa olika "scener" för vad som ska hända i nätverket när ett visst villkor är uppfyllt. Man skulle kunna likna kontrollern vid en trådlös router, fast den kommunicerar på ett annat protokoll och istället för datorer ansluter man brytare, dimmers och sensorer.
Brytare/Dimmer
Brytare och dimmers har liknande funktionalitet, men dimmers kan användas för att ställa ljusstyrka på lampor genom att ändra den mängd ström som går in i dem. Det finns två olika typer, Plug-in och insats. Vissa brytare har också energimätning, så att man kan se hur mycket ström de anslutna prylarna drar.
<<<lägg till info om 1 respektive 2 relän>>>
Plug-in-brytare/-dimmer
Man sätter en plug-in-brytare i ett uttag, och kan sedan ansluta något elektriskt som man vill kunna fjärrstyra av/på i den brytaren. Detta är den enklaste typen av fjärrstyrning då man enkelt installerar enheterna själv.
Insatsbrytare/-dimmer
Insatsbrytare och insatsdimmers fungerar likadant som motsvarande Plug-in-enheter, men man bygger in dem exempelvis bakom eluttag eller väggmonterade strömbrytare. Att installera dessa är inte helt enkelt och skall utföras av elektriker.
Fjärrkontroll
Det finns också fjärrkontroller som kommunicerar över Z-Wave-nätverket. Dessa kan associeras med brytare/lampor för att fjärrstyra dem, alternativt går det också i de lite mer lyxiga kontrollerenheterna associera en knapp med en "scen", för att utföra lite mer invecklade kommandon. Mer info om scener och script nedan.
Sensorer
För att bevaka omgivningen i ditt hem finns också sensorer. Det finns ett flertal olika typer, nedan listar vi några av dem. Värdena som hämtas in från sensorerna kan i sin tur användas för att aktivera scener eller enheter, exempelvis för att tända lyset i ett rum när en rörelsesensor känner av rörelse där inne.
Dörr- och fönstersensor
Dessa sensorer består av en liten huvudenhet med tillhörande magnet. När dörren eller fönstret där enheten är monterad öppnas, känner den inte längre av magneten och proklamerar till huvudenheten att dörren är öppen.
Rörelsesensor
Rörelsesensorer känner av om något rör sig i det område de bevakar, och informerar kontrollern vid eventuella rörelser.
Temperatursensor
Temperatursensorn håller koll på temperaturen i den yta där den sitter monterad, och rapporterar denna till kontrollern.
Ljussensor
Ljussensorn känner av ljusnivån som den för närvarande utsätts för och rapporterar värdet till kontrollern.
Scener / skript
För att göra lite mer invecklade sysslor i nätverket kan man använda sig av så kallade "scener". Där definierar man vilka förutsättningar som ska gälla, och vad som i så fall ska hända. Här är ett exempel på en enkel scen inlagd i en Fibaro Home Center Lite, som slår på en brytare klockan 10.25 varje morgon: http://blog.m.nu/fibaro-home-center-automatisera-t-ex-belysning-med-scener/
Fibaro Home Center 2 har stöd för LUA-skript. LUA är ett snabbt och populärt skriptspråk, som visserligen kanske inte är helt lätt att komma in i, men när man lärt sig går det göra mer avancerade saker än man kan med vanliga scener.