Terminaltips Debian
Kör du Debian (eller Ubuntu) för första gången, men vet inte vad Terminalen är eller hur man smidigt använder den? Här kommer några tips!
Innehåll
Vad är terminalen?
Terminalen är en textbaserad prompt där man kan skriva in kommandon för att kontrollera operativsystemet.
I Windows är det inte lika uppenbart längre, men även där fanns ursprungligen MS-DOS kommandotolk i bakgrunden när man körde Windows och det gick att enbart köra detta textbaserade operativsystem om man så ville.
I Linux fungerar det också på detta sätt. I bakgrunden har man alltid terminalen, och man kan sedan köra en så kallad fönsterhanterare som visar fönster och ritar ut grafik på skärmen. Vilken fönsterhanterare man använder är valfritt och oftast har de både för- och nackdelar. De ser ofta lite olika ut också, så även om det är samma operativsystem i grunden (Linux), kanske det inte är helt uppenbart om man jämför de grafiska gränssnitten.
Hur kommer man åt terminalen?
Om man är inne i en fönsterhanterare kan man avsluta denna för att komma till terminalen, men ännu smidigare är att öppna ett "Terminal-fönster" så kan man skriva kommandon och fortfarande komma åt sina program i fönsterhanteraren.
Ett exempel på en sådan är "XTerm" som man kommer åt från menyn i fönsterhanteraren.
Några kommandon och vad de gör
"ls" - visar innehållet i den mapp man för närvarande befinner sig i.
"sudo <KOMMANDO>" - detta skriver man före ett kommando om man vill utföra det som administratör. Det kan vara nödvändigt när man vill installera saker för att installationen ska få nödvändiga skrivbehörigheter.
"cd <MAPP>" - detta skriver man före ett mappnamn för att "gå in" i den mappen. Om man exempelvis står i mappen /home/ och skriver "cd pi" kommer man sedan att stå i /home/pi/ .
apt-get
apt-get är en applikation som används för att ladda ner, installera, uppdatera och avinstallera såväl program som operativsystemet. Som du kanske förstår kräver detta skrivbehörigheter, så man måste skriva "sudo" före.
Sen behövs också ett eller flera följdkommandon för att programmet ska veta vad man vill göra. Här är några exempel:
"sudo apt-get install python" - laddar ner och installerar Python.
"sudo apt-get remove python" - avinstallerar Python.
"sudo apt-get update" - uppdaterar Debians lista med "repositories", eller "repon". Ett repo innehåller information om vilka program som går att ladda ner och hur de installeras så har man en föråldrad lista kan det hända att vissa program inte går att installera. Det går att lägga till fler repos för exempelvis tredjepartsmjukvaror för att förenkla installation och uppdateringar.
"sudo apt-get upgrade" - uppdaterar de installerade programmen som finns tillgängliga i kända repos. Denna fördummade version tar inte bort eller lägger till några paket utan uppgraderar endast det som finns.
"sudo apt-get dist-upgrade" - uppdaterar installerade program i likhet med "upgrade", men tar också hänsyn till huruvida applikationer fortfarande behövs och raderar onödiga sådana. Kan också lägga till fler program om uppdaterade paket listar dessa som nödvändiga.
Mer info kommer!